top of page
  • Teun van den Ende

DE OLIELAMP VAN DE 21e EEUW: een ontwerpend onderzoek


Met opdrachten aan vier ontwerpers onderzoekt het project Slotlab nieuwe vormen van ambacht en ontwerp, geïnspireerd door cultureel erfgoed. Zo onderzoekt ontwerper Teresa van Dongen hoe je een slot in Zuid-Limburg verlicht met bacteriën uit de bodem van de slotgracht.

De lichtinstallatie die Van Dongen (1988) ontwerpt werkt niet door een stekker in het stopcontact te steken maar werkt op bacterievloeistof, zowat energieneutraal dus. Teresa van Dongen: "Als je een kantoorgebouw 's avonds zo verlicht ziet, met lampen aan, dan denk ik: al die energie moet ergens opgewekt worden. We denken daar veel te weinig over na. Ja, misschien als je je auto voltankt. Ik zeg niet dat ik dé oplossing heb, maar ik denk wel dat er veel mensen zijn die zich niet druk maken om ons energieverbruik."

Het ontwerpend onderzoek waar Van Dongen in het kader van Slotlab aan werkt, is nog niet afgerond. In het nieuwe kantoor van IBA Parkstad wordt een deel van het onderzoek tentoongesteld –een werkend prototype is over een half jaar op Slot Schaesberg te bekijken. De locatie is onderdeel van de Internationale Bauaustellung (IBA), een levende werkplaats voor het bouwambacht en (product-)innovatie in Zuid-Limburg. Lees hier het hele interview met Teresa van Dongen.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze

nieuwsbrief!

bottom of page