top of page

BIO-BOOST!  EXPOSITIE

2017

Material Sense LAB focust op geselecteerde Bio-Boost projecten om te presenteren tijdens de Dutch Design Week 2017.
Zij zorgen ervoor dat hun ecologische voetafdrukken verdwijnen. Geen poespas met deze elegante oplossingen uit natuurlijke materialen. We willen zo min mogelijk afval achterlaten, zegt Material Sense LAB oprichter Simone de Waart. De expositie presenteert de concrete resultaten van projecten en samenwerkingen in Material Sense LAB.

​

Xyhlo bio-finish is zo'n opwindende nieuwe ontwikkeling, het is een natuurlijke zwarte verf voor buiten gebruik. Maar het is geen verf, het is een levende schimmel genaamd Aureaobasidium pullulans. Hoe zwarter de schimmel op het behandeld hout, hoe gezonder het is. Na een lang leven kan het hout met de schimmel worden hergebruikt voor nieuwe toepassingen. Drie gebouwen in Nederland zijn nu behandeld en onderzoekers zijn enthousiast over hoe het tot nu toe werkt.

​

De master studenten aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst

experimenteerden met verschillende biobased materialen zoals papierpulp en Xyhlo.

Papier pulp kan gebruikt worden als een goede basis voor bouwelementen en tegels. Allerlei natuurlijke ingrediënten worden toegevoegd aan papier pulp om het te versterken voor constructieve toepassingen in de bouw. Zo zijn er de resultaten 'Bio-Wall' en 'Paper Tiles' te zien.

 

Material Sense LAB laat zien dat experimenteren werkt. Eén van de successen en zeer bruikbare resultaten is de betaalmunt voor poppodium Gebouw T. Gemaakt van bio-plastic van PLA dat hergebruikt en gerecycled kan worden.

 

Material Sense LAB is dé plek waar originele denkers hun ideeën kunnen uitproberen samen met vooruitstrevende bedrijven en toponderzoekers. Een plek waar nieuwe ideeën voor materiaalgebruik ontstaan en waar actuele producten voor een duurzame toekomst ontwikkeld worden.

​

​

​

​

​

DSC_6050_C_A.jpg
DSC_6082_C_A.jpg

''FALEN VOOR SUCCES''

2017

‘Elk proces betekent een leermoment’

Material Sense Lab organiseerde op donderdag 30 maart het evenement ‘Falen voor succes’ in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Ruim 80 ontwerpers, onderzoekers, ontwikkelaars en bedrijven ontmoetten elkaar en luisterden naar sprekers over de ontwikkeling van biomaterialen. De belangrijkste conclusies: geef ruimte aan experiment, omdat het altijd iets oplevert.

 

De avond was vooral een ode aan het proces, wil initiatiefnemer Simone de Waart van Material Sense LAB benadrukken. ‘In het ontwikkelen van biomaterialen herbergt ieder proces leermomenten. Alleen door het experiment met elkaar aan te gaan, kunnen de mogelijkheden van materialen en de toepassing ervan ontdekken.’

Christiaan Bolck van Wageningen Universiteit weet als geen ander waarom de ene samenwerking wel succes heeft, en de andere niet. Bolck leidt het Biobased Performance Materials-programma van Wageningen Universiteit. Hij vertelde tijdens het event in een vraaggesprek met moderator van de avond Joris van de Loo, over zijn ervaringen na bijna 7 jaar pionieren in bijna 20 projecten. Hij toonde onder andere een tomatenbakje, gemaakt van pulp van tomatenblad, maar ook een ‘plastic’ bekertje gemaakt van polymelkzuur, een biomateriaal. Mislukken doet nooit iets, was zijn statement, want van elke mislukking leer je iets. Tweede spreker ontwerper Teresa van Dongen studeerde in 2014 af aan Design Academy en experimenteert sindsdien met nieuwe vormen van licht door middel van bijvoorbeeld lichtgevende algen uit zee. Haar voorbeelden oogsten bewonderingen, ook in de zaal van Pakhuis de Zwijger. ‘Ik ben betrokken bij een Belgisch bedrijf dat al heel lang probeert vies afvalwater te zuiveren met elektromagnetisch actieve bacteriën. Zij zitten daarin al een tijd op een dood spoor. Wie weet brengen mijn open experimenten met hen uiteindelijk weer schot in de zaak.’

Heel concreet is het succes waarover Geanne van Arkel van tapijttegelfabrikant Interface vertelt. Het bedrijf wil al in 2020 volledig circulair werken en dat gaat ze nog lukken ook. 'En dat is niet omdat alles bij ons altijd direct perfect gaat, juist niet', stelt Van Arkel. 'De beste vondsten en inzichten kregen we door te durven experimenteren.' Ze moedigt alle aanwezigen aan om in te stappen, de tijd is ernaar. ‘Wij moesten elk wiel zelf uitvinden. Op dit moment is er zo veel aan de gang op het gebied van circulair ondernemen en de ontwikkeling van biomaterialen. Processen kunnen nu veel sneller ontwikkelen.’

Het lijkt erop dat we steeds meer bewust raken van de evidentie van de circulaire wereld, maar dat we nog niet dezelfde taal spreken. ‘Het risico is dat we vallen over woorden en elkaar niet bereiken. Juist dit soort evenementen kan daarin een grote rol spelen’, besloot Joris van de Loo de avond.

PRESENTATIE KUNSTNACHT NIJMEGEN

24 september 2016

Material Sense presenteert wonderbaarlijke nieuwe interpretaties van producten, materialen en grondstoffen. Material Sense ziet ‘circulair materialisme’ als belangrijk uitgangspunt voor de toekomst en de bijdrage

die consumenten daaraan kunnen leveren voor een duurzame maatschappij.

Wees welkom, maak kennis met de ontwerpers, en ervaar hun werk. Voetafdrukken uit het verleden worden zichtbaar; ontdek hun betekenis in

de weg vooruit.

 

Mis het oorspronkelijke, inspirerende werk van masterstudenten van Technische Universiteit Eindhoven en Radboud Universiteit Nijmegen niet.

Zij vinden sporen van gebruik en van het verleden in toekomstige producten en materialen en ontdekken verassend nieuwe functionaliteiten.

 

Op uitnodiging gaat performance kunstenaar Hannah Kindler met bezoekers in gesprek in haar ‘R&D Center for Value’. Wat zijn jouw ideeën over waarde

en hoe creëer je nieuwe waarde voor producten in de toekomst?

FUTURE FOOTPRINTS TENTOONSTELLING

17 oktober 2015 - 25 oktober 2015

Material Sense presenteert tijdens de DDW spannende ideeën  voor vernieuwde interpretaties van producten en grondstoffen. Voetafdrukken uit het verleden zijn een belangrijk onderdeel van de weg vooruit. De toenemende emotionele waarde van producten en materialen is een aansprekend thema dit jaar. Als ook productinteractie in tijd, hergebruik en praktische circulariteit.

 

Sporen gemaakt in de loop van de tijd door en op producten, op verschillende manieren, worden zichtbaar. Er is werk door masterstudenten van de Faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven en hun collega’s van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij bekijken hoe verouderde producten ontwerpers kunnen inspireren tot nieuwe producten.

 

Een groep aanstaande ontwerpers toont ringen van verschillende materialen die elk een eigen verhaal  vertellen door het gebruik van deconstructie. Het uit elkaar halen en delen van de objecten wordt tastbaar in het werk ‘Storytelling and Biographies of Objects”.

 

Het project ‘Ouderdomsglans’ kijkt naar het leven van een scheerapparaat en de afdrukken die het dagelijks gebruik er op achterlaat. Scheerapparaten gemaakt van was illustreren de tekenen die de tijd en het gebruik achterlaten; de eerste stappen van jongens op weg naar de volwassenheid komen in beeld.

 

Material Sense LAB presenteert het werk van Upstyle Industries.
Wie zegt dat je grondstoffen van ver moet halen? Niet de ontwerpers Lizanne Dirkx en Pietro Galgani van Upstyle Industries. Zij documenteren hun reis van research naar design, van het vinden van de juiste grondstof  naar het ontwikkelen van flat-pack meubels gemaakt van oude materialen uit tweedehands winkels.

 

Material Sense LAB heeft ook besloten Young Talent Hannah Kindler in het zonnetje te zetten. Zij studeerde onlangs af aan de Amsterdamse Rietveld Academie. Hannah Kindler is geïnteresseerd in de waarde van producten en zij gaat het gesprek aan met bezoekers van haar expositie over persoonlijke aspecten van waarde. Vooral de veranderlijkheid ervan, waardoor nieuwe waarde ontstaat.

​

Ontmoet Hannah in haar ‘R&D Centre for Value’!

FORGING THE FUTURE TENTOONSTELLING

18 oktober 2014 - 26 oktober 2014

Tijdens de Dutch Design Week presenteerde Material Sense LAB zich voor het eerst met de tentoonstelling Forging the Future.

 

Acht speciaal geselecteerde exposanten toonden hun meest geïnspireerd werk, dat laat zien hoe een nieuwe gedroomde toekomst wordt gesmeed.

De groep deelnemers bestaat uit inventieve ontwerpers, toekomstgerichte producenten en avant-garde wetenschappers. Hun ideeën over bio-based materialen en het herwaarderen van kunststof vormen de bouwstenen voor een circulaire economie.

 

De tentoonstelling laveert moeiteloos van experimenteel naar commercieel. De circulaire economie is een belangrijk gedachtengoed voor alle betrokkenen bij de tentoonstelling, die de start vormt van Material Sense LAB. Hierin werken mensen samen uit de designwereld, de technologie en de wetenschap en test en ontwikkelt mogelijkheden voor de toekomst om op efficiëntere wijze van idee naar product te komen.

 

Michelle Baggerman produceerde in samenwerking met Mexicaanse ambachtslieden het prachtig kant kant ‘Renacimiento’ van garen dat is gemaakt van gerecyclede plastictassen.

Nina Gautier toont haar brandnetelonderzoek ‘URTICA_LAB’ met delicate geweven stoffen waarin brandnetels zijn verwerkt, als grondstof en natuurlijke verf.

Met ‘Net-Works' laat Interface een revolutionaire nieuwe vloerbedekking zien, gemaakt van oude netten uit de zee, met een speciaal proces verwerkt tot garen.

Teresa van Dongen heeft met ‘Ambio’ een lichtarmatuur die licht geeft door de werking van bio-luminescente bacteriën.

Rick Claassen toont met ‘Het Rondreizend Afval Atelier’ een educatief project waarbij petflessen verrassend nieuwe producten worden na inzameling en verwerking.

Tineke Schuurmans laat ons anders kijken naar de natuur in de macro en micro fotografie in het project 'Atlas' waarin de wereld van plant en dier moeiteloos combineren.

Mieke Meijer laat ons pure materialen ervaren met het project ‘Materialism 2.0’. Elk materiaal heeft een verschillende economische waarde. Maar hoe waarderen we materialen persoonlijk?

bottom of page