top of page

RICK CLAASSEN

Het Rondreizend Afval Atelier

 

UPSTYLE INDUSTRIES

Brand New Second Hand

 

NINA GAUTIER

Urtica_LAB

 

MIEKE MEIJER

Materialism 2.0

 

Hannah Kindler

R&D Center for Value

BIOBASED EXPERTISE CENTRUM

biobased betaalmunt

 

INTERFACE

Net-Works

MICHELLE BAGGERMAN

Renacimiento

 

TERESA VAN DONGEN

 

 

TINEKE SCHUURMANS

Atlas

 

Ambio

 

geo_slate_material_samples (2)_edited.jp

POPPODIUM GEBOUW-T

&

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM

 

REGGEHOUT - XYHLO

 

16.09.19 Tuleviku Materjalid. Noblessner

SIMONE POST Vlisco Recycled

 

42-0_edited.jpg

DARIA BIRYUKOVA

Geoslate

 

NATASCHA VAN DER VELDEN (TU DELFT)

Recurf

 

kern

team

experts

markt

Aan Material Sense LAB nemen deel in ons kernteam: een groep geselecteerde ontwerpers - van professionals tot enkele pas afgestudeerde talenten, samen met innovatieve producenten - voorlopers in materiaalontwikkeling en verwerking. Ondersteund door de onderzoekers van kennisinstellingen. We maken gebruik van de benodigde experts op alle gebied in de gehele keten. Onze partners ondersteunen financieel en met kennis. We verbinden zo de gehele keten; het kernteam krijgt  input en feedback van de experts uit de markt om uiteindelijk de ontwikkeling te kunnen vertalen naar marktrijpe producten.

PRODUCENTEN

NET-WORKS

Net-Works is een innovatief partnerschap tussen Interface en het Zoological Society of London (ZSL). Hierdoor vermindert het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in een aantal van ‘s werelds armste kustgemeenschappen. Er wordt  ook een manier gevonden om meer nylon te recyclen.

Het Net-Works partnerschap levert sociale en commerciële voordelen en werd gelanceerd met een pilot in de Filipijnen. Inmiddels zijn er twee collecties ontworpen; Net Effect en Human Nature. In de Net Effect-collectie heeft designer David Oakey een verwijzing naar de zee verwerkt door golven en waterstromen in de textuur te creëren. Er kan gekozen worden uit drie varianten: neutrale tegels, overgangtegels en tegels met een textuur. Het combineren van deze drie varianten verwijst naar het moment waarop golven over het land spoelen. Human Nature is gebaseerd op de aangeboren verbondenheid met de natuur. De collectie simuleert de meest elementaire grondbedekkingen zoals bosgronden, grasvelden en kiezelpaden door middel van visuele en tastbare texturen.

ontwerper

producent

onderzoeker

David Oakley

Interface

Aquafil, Zoological Society of London

INTERFACE

ONTWERPERS

R&D Center For value

R&D CENTER FOR VALUE

Het werk R&D Centre For Value is een visuele vragenlijst over het concept van
waarde. Hoe construeert de maatschappij en een individu waarde? Bezoekers
worden uitgenodigd om dingen opnieuw te omlijsten – ze worden onderdeel
van het onderzoek.


Wat gebeurt er als we oude bezittingen op een aansprekende manier
presenteren? In een participatief moment gaat Kindler in gesprek met
de ander, ze gaat een verbinding aan door het delen van persoonlijke
herinneringen over de betekenis van waarde, en creëert daardoor
nieuwe waarden. De volgende dimensies van waarde worden onderzocht:
economisch, geschiedenis, ecologisch , persoonlijk, prijs, gebruik,
uitwisseling, eigendom, ervaring, het dagelijks leven, en het leven als
Gesamtkunstwerk.

ontwerpers

producent

onderzoekers

Hannah Kindler

Hannah Kindler

Hannah Kindler & Moulsari Jain 

BRAND NEW SECOND HAND

Wie zegt dat we de grondstoffen voor producten van de andere kant van de wereld moeten halen? Er zijn genoeg materialen, handen en kennis beschikbaar, het enige wat ontbreekt is een goed systeem voor hergebruik. Dit is het uitgangspunt van Upstyle Industries, zij proberen hergebruik van materialen voor alledaagse producten meer mainstream te maken.

Deze expositie documenteert hun onderzoek- en ontwerptraject. Van het vinden van grondstoffen voor productie op grotere schaal, tot aan de ontwikkeling van flat-pack meubels. Door tweedehands winkels en sociale werkplaatsen te verbinden, bevorderen zij lokale productie.

ontwerpers

producent

onderzoekers

Lizanne Dirkx & Pietro Galgani

Upstyle Industries

Snijlab, Stijn van der Vleuten, Franck Poulain,
Superuse Studios

RECINAMIENTO

Deze samples en prototypes zijn handgemaakt in Mexico van gebruikte plastictasjes. Het proces waarmee van plasticzakken fijne garens gemaakt worden, is ontwikkeld door Michelle Baggerman in haar project Precious Waste.
In samenwerking met Raquel Sereno Rivas en Lizanne Dirkx wordt de techniek nu gebruikt in Mexico, waar ambachtsmensen plasticafval transformeren tot prachtige nieuwe producten. Doel van het project is een nieuwe impuls te geven aan traditionele ambachten en het groeiend plasticafvalprobleem in Mexico aan te pakken.

ontwerper

producent

onderzoeker

Michelle Baggerman & Raquel Sereno Rivas

Anudando

Michelle Baggerman,

Raquel Sereno Rivas, Lizanne Dirkx

MATERIALISM 2.0

‘Materialism’ van Studio Mieke Meijer is ontworpen voor de tentoonstelling ‘Revaluate’ van het collectief Dutch Invertuals. De ontwerpers zijn gevraagd om het thema ‘waarde’ te vertalen in projecten en producten.


Studio Mieke Meijer nam het verdwijnen van tactiele materialen uit onze omgeving als uitgangspunt. Elk materiaal heeft een verschillende economische waarde. Maar hoe worden materialen persoonlijk? De ontwerpers tonen de rijkdom van pure materialen, met de vlakke plaat als canvas. Plakken materiaal van dezelfde maat en dikte, werken als grote materiaalstalen.


Voor deze expositie is samenwerking gezocht met bedrijven die duurzaam plaatmateriaal produceren. Het resultaat? Een nieuwe collectie.

ontwerper

producent

onderzoeker

Studio Mieke Meijer

NPSP

NPSP,
Werkplaats Beeldenstorm,
Sundaymorning@ekwc, Glasmuseum

URTICA_LAB

URTICA_Lab beslaat alle toepassingsgebieden van de brandnetel plant, van grondstof tot en met product. Het maakt het creatieve proces achter het product zichtbaar. URTICA_Lab analyseert systematisch alle verschillende onderdelen van de plant (wortel, stam, blad, bloem, zaad) en heeft een alchemistische benadering van de plant waarbij de  transformatie van de brandnetel naar verschillende substanties zichtbaar wordt, evenals de verschillende toepassingen in voedsel, medicijnen,  textiel en verf. URTICA_Textiles is een collectie dekens die de kleurende eigenschappen en vezels van de brandnetelplant onder de aandacht brengt en viert.

ontwerper

producent

onderzoeker

Nina Gautier

Papier Museum Basel, CH,  

Studio Claudy Jongstra, NL, Lukas Klinik, CH,
Textile Museum Tilburg, NL

HET RONDREIZEND AFVAL ATELIER

Het Rondreizende Afval Atelier is een werkplaats/broedplaats, waarin de aanpak van alle soorten afval bedacht, ontwikkeld en getest wordt door kinderen tussen de 8 en 12 jaar. In deze vrije ruimte bepalen kinderen de regels, en ze worden ondersteund door steeds wisselende teams volwassenen.
Verschillende technieken voor het verwerken van PET-flessen vormen momenteel de basis. Met deze technieken maken de kinderen bijvoorbeeld springtouwen, armbanden en touwladders. Daarnaast worden aan het Rondreizend Afval Atelier steeds meer upcycling technieken toegevoegd.

ontwerper

producent

onderzoeker

Rick Claassen

Rick Claassen

Rick Claassen

AMBIO

In de natuur komen lichtgevende micro-organismen voor in zeewater, waar ze oplichten bij elke golfslag wanneer ze namelijk voorzien worden van zuurstof. Ambio is een lichtinstallatie en balanceert twee gewichten en een glazen buis met “Kunstmatig Zeewater Medium” dat een dergelijke bijzonder bacterie bevat. Na een zacht duwtje houden de gewichten de installatie in beweging en zodoende lichtgevend. Het gebruikte soort Photobacterium  (geïsoleerd uit de octopus) wordt geleverd door Richard Groen en Bart Joosse, twee Life Science and Technology studenten aan de TU Delft. Ambio is een visualisatie van een onderzoek naar hoe we de natuur kunnen gebruiken als een bron van energie

ontwerper

producent

onderzoeker

Teresa van Dongen

Teresa van Dongen

Richard Groen (TU Delft)

Bart Joosse (TU Delft)

ATLAS

Als je zegt  dat blad, beest en boom gelijk zijn, moet je wel een volbloed ‘tree hugger’ zijn. Maar zo eenvoudig is het niet. Tineke Schuurmans lijkt meer op een wetenschapper. Een redelijk, redenerend wezen  met een grote  wens tot ordenen, duiden, verklaren, benoemen, telkens opnieuw. Ze zoomt in, maakt uitsneden, maakt foto’s waarop je kunt zien wat er gefotografeerd is, maar die tegelijkertijd geabstraheerd zijn tot bouwstenen. Zo krijgt ze een soort periodiek systeem van het leven in handen. Tineke Schuurmans heeft een uniek kijk op de dingen en brengt die over op wie haar foto’s ziet.

fotograaf

Tineke Schuurmans

MICHELLE
MIEKE
NINA
RICK
TINEKE

ONDERZOEKERS

AMBIO

In de natuur komen lichtgevende micro-organismen voor in zeewater, waar ze oplichten bij elke golfslag wanneer ze namelijk voorzien worden van zuurstof. Ambio is een lichtinstallatie en balanceert twee gewichten en een glazen buis met “Kunstmatig Zeewater Medium” dat een dergelijke bijzonder bacterie bevat. Na een zacht duwtje houden de gewichten de installatie in beweging en zodoende lichtgevend. Het gebruikte soort Photobacterium  (geïsoleerd uit de octopus) wordt geleverd door Richard Groen en Bart Joosse, twee Life Science and Technology studenten aan de TU Delft. Ambio is een visualisatie van een onderzoek naar hoe we de natuur kunnen gebruiken als een bron van energie.

ontwerper

producent

onderzoekers

Teresa van Dongen

Teresa van Dongen

Richard Groen (TU Delft)

Bart Joosse (TU Delft)

TERESA
TUDELFT
Upstyle industries

MARKT

POPPODIUM GEBOUW-T

POPPODIUM GEBOUW-T

Poppodium Gebouw-T organiseert concerten, themafeesten en dance-events. Het podium is in 2011 geopend in Bergen op Zoom, en behoort inmiddels tot de Nederlandse podia met een A-Status. De zaal biedt plaats aan circa 700 bezoekers. Daarnaast kunnen bands terecht in de oefenruimtes en opnamestudio die zich eveneens in het pand bevinden. In 2014 startte Gebouw-T haar zoektocht naar de mogelijkheid tot het verduurzamen van de bedrijfsprocessen. Inmiddels dient het poppodium als voorbeeld voor andere podia in Nederland en heeft zij een landelijke focus op het verduurzamen van poppodia in gang gezet.

 

Gemeente Bergen op Zoom / shift to green

Bergen op Zoom heeft, onder andere met de aanwezigheid van de Green Chemistry Campus en ligging midden in de Biobased Delta, een uitstekende uitgangspositie om in te spelen op de onomkeerbare ontwikkeling van de Biobased Economy. Dit ook om een bijdrage te leveren aan de economische structuurversterking in en van Bergen op Zoom en de regio. De gemeente wil daarom optreden als aanjager en launching customer. Door in te zetten op de biobased verduurzaming van de eigen organisatie  en de domeinen waarin ze actief is - als openbare ruimte en stedelijke ontwikkeling - , moet biobased een vanzelfsprekend onderwerp worden, dat in allerlei beslissingen wordt meegenomen en randvoorwaardelijk wordt in de toekomst.

Reggehout - Xyhlo

REGGEHOUT - XYHLO

Reggehout

Regge Hout is een houtgroothandel gespecialiseerd in gecertificeerd hout en houtproducten voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW).  Met bijna 100 jaar ervaring en een houtvoorraad van meer dan 10.000 m3 is Regge Hout één van de grootste houtgroothandels in de Benelux.Alle hout en houtproducten die Regge Hout levert zijn afkomstig uit gebieden met duurzaam bosbeheer. Daarnaast hecht Regge Hout veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen

Xyhlo biofinish

 is een nieuwe en 100% milieuvriendelijke methode voor het verduurzamen van zachthout voor met name buitentoepassingen. Het is volledig gebaseerd op natuurlijke grondstoffen en een milieuvriendelijk procedé.Met Xyhlo biofinish wordt er een biologische beschermlaag op het hout gecreëerd door het hout eerst te bewerken met natuurlijke olie en daarna een biologische coating aan te brengen op basis van een in de natuur voorkomende schimmel. Hierdoor worden inheemse, minder duurzame houtsoorten langdurig beschermd, zonder dat milieubelastende technologieën of stoffen voor nodig zijn.

Na het verstrijken van de technische levensduur van het hout met de biofinish, kunnen deze samen met het hout volledig worden teruggebracht in de natuurlijke biologische kringloop. Er wordt geen extra CO2 toegevoegd aan onze atmosfeer.

bottom of page