top of page
  • S. de Waart

LASTING LEATHER LAB DDW2019


Lasting Leather LAB presenteert op 21,22,23 Oktober tijdens de Dutch Design Week.

Praat, denk en discussieer mee over innovatie en experiment met afval uit de leerindustrie! Lasting Leather Lab: van afval naar circulaire producten met ecologische impact Dertigduizend huiden per dag, allemaal afkomstig uit de vleesindustrie en bestemd voor de Europese auto industrie. Die dertigduizend huiden per dag leveren dan weer veertig procent afval op, veroorzaakt door het industriële proces tijdens de productie en afwerking. Een enorme berg restmateriaal, én daarmee een enorme uitdaging. Op welke manieren kan deze afvalstroom uit de leerindustrie worden ingedamd en omgezet naar circulaire producten, mét ecologische impact op grote schaal? Die vraag stelt het project Lasting Leather Lab, een initiatief van Material Sense Lab.

Een team van ontwerpers zoekt naar innovatieve oplossingen voor de afvalstroom uit de leerindustrie. Dat doen ze allemaal vanuit hun eigen, specifieke invalshoek, maar ze doen het niet alleen: al vanaf de start van het project werken de ontwerpers samen met experts op het gebied van materiaal, technologie, verwerkingsmogelijkheden en levenscyclusanalyse. Om van elkaar te leren, en het proces te versnellen.

Daarbij wordt het experiment niet geschuwd.Denk bijvoorbeeld aan het vermalen van leer tot stof. Dat leidt, gemengd met ander afval uit dezelfde industrie, namelijk melkafval, tot een composiet. En wat gebeurt er als je leer walst, en zo de grenzen van het product letterlijk en figuurlijk oprekt? Of kun je kleine resten zó aan elkaar verbinden dat er een nieuwe bruikbare vorm ontstaat? En wat is de ecologische footprint van deze nieuwe vormen en producten? Deze experimenten en denkrichtingen presenteert het Lasting Leather Lab voor het eerst tijdens de DDW. En we gaan daar graag het gesprek met je over aan. Wat is het meest kansrijk, als materiaal, als mogelijk product, maar ook in marktwaarde? We horen graag jouw mening en ideeën over toepassingsmogelijkheden, en gaan op zoek naar nieuwe samenwerkingen.

We zijn geopend op : Maandag 21-10 11.00 - 18.00

Dinsdag 22-10 15.30 - 18.00 Woensdag 23-10 11.00 - 18.00

(in de ochtenden en dinsdag tijdens lunch ontvangen we genodigde experts en industrie in besloten event)

We zijn zelf aanwezig en gaan graag het gesprek me je aan!

Voor meer informatie mail naar lab@materialsense.com

Tot ziens! In het paviljoen van Plug In City, in het hart van de DDW op Strijp-S

Team Lasting Leather LAB, Michelle Baggerman, Simone Post, Natasha van der Velden, Simone de Waart

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze

nieuwsbrief!

bottom of page