top of page
  • Simone de Waart

EEN LESJE AFVALSCHEIDEN


Een supergoed initiatief van NOS om aan de consument duidelijk te maken welk plastic nu eigenlijk in welke bak gescheiden mag worden. Maar opnieuw is heel duidelijk hoe ONduidelijk het allemaal is...niet alleen de informatievoorziening op de verpakking zelf, ook de verwerking bij de Gemeente waar je woont is verschillend. En bovenal is het tijd voor heldere regelgeving, zodat bepaalde verpakkingen en producten simpelweg niet meer geproduceerd worden! Sommige gemeenten hebben een gecombineerde bak zodat metalen en drankkartons (PMD/PD) bij dezelfde bak kunnen, en soms moet een drankkarton met plastic laagje bij de plastic bak ?! 'verhaalt het filmpje. 'en piepschuim....nee natuurlijk niet in de plastic bak' leert de voice-over. Huh? het is toch ook een verpakking, en voor degene die er verstand van heeft, het is EPS (expanded polystyreen, bekend als geschuimd kunststof) In Duitsland wordt dit perfect gerecycled, in aparte containers, in NL kennen we dat niet. En dan deze: 'zwart plastic is moeilijk voor de recycler, dus nee deze komt bij het restafval' Waarom wordt dit op grote schaal geproduceerd? weg ermee! Gelukkig komt er dan een bioverpakking in beeld met het kiemplantlogo, die mag in de GFT, dat is tenminste helder. Zijn ze alleen nog vergeten toe te voegen dat je bij bioverpakkingen - van bioplastic die ook een stickertje hebben van papier - dat stickertje er niet af hoeft te pulken, zoals ik soms mensen zie doen;) bij een gecertificeerde bioverpakking is ook het papier en de gebruikte inkt goed geproduceerd om te composteren! Er is nog veel te winnen, dat blijkt.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze

nieuwsbrief!

bottom of page