top of page
  • Simone de Waart

WDCD CONFERENTIE VOOR CLIMATE ACTION!

Dit jaar was het thema van de conferentie What Design Can Do, Climate action!

Een mooie line up van sprekers en Material Sense LAB was erbij op 24 mei. Om te beginnen; de afsluiting van de keynote Bruce Mau, beknd van zijn boek Massive Change. Hij vroeg zich af wat de beste rol is voor designers in de verandering naar nieuwe manieren van productie en de veranderende rol van vormgevers naar inhoudmakers. Is het ‘protest, protect or produce?’ Het antwoord kon aan het einde van zijn betoog nog steeds een combinatie van alle drie zijn, maar wat het meest bleef hangen is zijn idee om ‘economische voedingswaarde’ toe te kennen aan producten die je koopt, net zoals je de inhoud van de waarde van voeding, met vitaminen en allergenen, van de verpakking af kunt lezen.

Het meest onder de indruk was ik van een van de ‘activation sessies ’van de middag, de sessie 'Make Humus not war' van Kamal Mouzawak. Aan de hand van een vertelling als culinaire reis, maakte hij een Libanese Tabouleh voor het publiek. Volgens traditioneel recept nam Kamal het publiek mee op reis; van het groeien van de ingrediënten op de aarde, het gebruik van lokale producten, het belang van het in leve houden van de traditie van het koken, de smaken en het ambacht van het bereiden. Maar vooral schonk hij aandacht aan de interactie tussen mensen en de verbinding die samen eten mogelijk maakt. Het gaat niet over verschillen in mensen, culturen en geloven, maar de overeenkomst die ons bindt als mens. Het was een eenvoudig maar heldere vorm van activisme, met zoveel overtuiging gebracht en een proeverij van een pure tabouleh tot slot.

Dan wordt het contrast met de lunch die deel uitmaakte van WDCD schrikbarend groot. Er stond een saaie rij met papieren meeneem zakjes klaar, met als inhoud per stuk in plastic verpakte broodjes, een appel en een snickers…. Bij een conferentie met zo’n prikkelend onderwerp, dat kan toch makkelijk anders zou je denken. Zoals wij bij bijeenkomsten altijd biologisch en lokale geproduceerde super lekkere broodjes hebben, met zorg gemaakt. Gewoon zo op een tafel uitgestald, wat de samenkomst nog leuker maakt (ipv afhalen) en zonder verpakking of tenminste op schalen of bordjes van biomateriaal. Soms kan impact verkleinen zo simpel zijn. WDCD, denk groot maar begin ook bij jezelf.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze

nieuwsbrief!

bottom of page