top of page
  • S. de Waart

FAIRPHONE ONDERZOEKT TOP 10 MATERIALEN


Fairphone heeft een top-10 samengesteld van materialen die verder worden onderzocht om de leveringsketen te verbeteren. Op basis van onderzoek naar 38 materialen van The Dragonfly Initiative heeft Fairphone besloten verder onderzoek te doen naar tin, tantaal, wolfraam, goud, kobalt, koper, gallium, indium, nikkel, zeldzame aardmetalen.

Fairphone is opgericht met het doel de bevoorradingsketen van consumentenelektronica inzichtelijk te maken en actie te ondernemen om deze te verbeteren. De ontwikkeling van de Fairphone 2 stelt de maatschappelijke onderneming in staat om problemen in de bevoorradingsketen beter onder de loep nemen.

De smartphone van het bedrijf is nog niet 100 procent eerlijk, zo geeft Fairphone aan, maar het bedrijf wil stap-voor-stap naar dit doel streven. Samen met The Dragonfly Initiative werkte Fairphone aan een onderzoek naar 38 verschillende materialen die in smartphones worden gebruikt om te bepalen welke bevoorradingsketens van materialen grote problemen met zich meebrengen en welke de meeste mogelijkheden tot verbetering bieden. Bij het onderzoek werd een scala aan criteria gebruikt – de gebruiksfrequentie in de elektronicasector, de mogelijkheden om deze te vervangen, huidige recyclingsaantallen en mijnbouwgerelateerde sociale en milieuproblemen.

De resultaten hebben Fairphone geholpen de genoemde top-10 van materialen samen te stellen waarop de komende jaren wordt ingezet. Hoewel de problemen van veel geanalyseerde materialen urgent zijn, kan Fairphone in deze tien op dit moment met het meeste succes ingrijpen en een groot effect uitoefenen, zo luidt de verklaring.

Fairphone spant zich in om samen met andere spelers in de elektronicasector, waaronder grote merken, leveranciers en non-profitorganisaties, een grotere impact te maken. Het bedrijf doet momenteel ook onderzoek naar het gebruik van materialen vanuit het end of life-perspectief en zal de resultaten hiervan binnenkort in een onderzoek naar herwinbaarheid publiceren.

(bron: de Waag Society)

www.fairphone.com

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze

nieuwsbrief!

bottom of page