top of page
  • S. de Waart

PERSBERICHT


Material Sense komt dit jaar met een tentoonstelling van nieuwe materialen en hun toepassingen die discussie en verbazing uitlokken. Acht speciaal geselecteerde ontwerpers, kunstenaars, fabrikanten en onderzoekers hebben zich met hart en ziel gestort op de slimme richting die producten in een gedroomde toekomst zullen nemen.

De helft van de projecten in de ‘Forging the Future’ tentoonstelling concentreert zich op het gebruik van biobased materialen, de andere helft werkt aan gebruik en herwaardering van kunststoffen. De tentoonstelling laveert moeiteloos van experimenteel naar commercieel. De circulaire economie is een belangrijk gedachtengoed voor alle betrokkenen bij de tentoonstelling.

De tentoonstelling is tevens de start van Material Sense LAB. Hierin werken, net als in de tentoonstelling, mensen samen uit de designwereld, de technologie en de wetenschap. Het LAB test en ontwikkelt mogelijkheden voor de toekomst en kijkt naar snellere en efficiëntere methodes om van idee naar product te komen. Biobased materialen spelen een grote rol in het onderzoek dat het komende half jaar van start zal gaan.

Voor het eerst is de Material Sense tentoonstelling te zien onder de prachtige hoge bogen van de 80m2 grote ‘Kruisruimte’ (Generaal Bothastraat) nabij Sectie C. De bezoeker komt binnen en ziet eerst de Virtuele Expo van Material Sense, de opvolger van de internationaal reizende expo, die vervolgens overgaat in de grote ruimte waar Forging the Future de volgende projecten toont:

MICHELLE BAGGERMAN produceerde in samenwerking met Mexicaanse ambachtslieden het prachtig kant kant ‘Renacimiento’ van garen dat is gemaakt van gerecyclede plastictassen.

NINA GAUTIER toont haar brandnetelonderzoek ‘URTICA_LAB’ met delicate geweven stoffen waarin brandnetels zijn verwerkt, als grondstof en natuurlijke verf.

Met ‘Net-Works' laat INTERFACE een revolutionaire nieuwe vloerbedekking zien, gemaakt van oude netten uit de zee, met een speciaal proces verwerkt tot garen.

TERESA VAN DONGEN heeft met ‘Ambio’ een lichtarmatuur die licht geeft door de werking van bio-luminescente bacteriën.

RICK CLAASSEN toont met ‘Het Rondreizend Afval Atelier’ een educatief project waarbij petflessen verrassend nieuwe producten worden na inzameling en verwerking.

TINEKE SCHUURMANS laat ons anders kijken naar de natuur in de macro en micro fotografie in het project 'Atlas' waarin de wereld van plant en dier moeiteloos combineren.

MIEKE MEIJER laat ons pure materialen ervaren met het project ‘Materialism 2.0’. Elk materiaal heeft een verschillende economische waarde. Maar hoe waarderen we materialen persoonlijk?

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze

nieuwsbrief!

bottom of page