- Helene de Bruin
VERSCHUIVING VAN PRODUCT NAAR PROCESONTWERP
Werken mét industrie verschuift blik van product- naar procesontwerp
Cultuur Eindhoven organiseerde in september de themadag Duurzaam Leven. Naast verschillende duurzame ontwerpprojecten kwam ook de bijdrage van ontwerp(ers) van duurzaamheid binnen het bedrijfsleven aan bod. Simone de Waart gaf haar visie op ontwerpen mét de industrie. “Ik signaleer een verschuiving van product- naar procesontwerp.”
Samen met Paul van Nunen (directeur Brainport Development) ging De Waart in gesprek over hoe ontwerpers bij de industrie duurzaamheid (kunnen) stimuleren. De Waart doet hier direct een subtiele, maar principiële ingreep: “Ik spreek liever van ontwerpen mét de industrie. Wie werkelijk duurzaam wil zijn, heeft veel verschillende disciplines, expertise en inzichten nodig.
Mét en niet voor de industrie In het Lasting Leather Lab, een samenwerking met de autoindustrie, werkt De Waart met scheikundigen en circulaire experts. In de toekomst ziet ze graag meer expertise in haar laboratorium: ”Bijvoorbeeld systeem veranderaars, logistiek specialisten en storytellers". We weten dat de werkelijke connectie met een product de levensduur ervan verlengt. De eigenaar kent het verhaal ervan en is meer gemotiveerd om het product bijvoorbeeld te laten repareren.”
Van product- naar procesontwerp Naast de noodzaak van verschillende invalshoeken en expertise, die inmiddels breed gedeeld wordt bij productontwikkeling, signaleert De Waart in haar vakgebied ook een andere trend: “Ik ben begonnen als materiaalontwerper en heb me doorontwikkeld tot materiaalonderzoeker. Dat laatste doe ik nog steeds maar mijn rol verschuift door samenwerking met bedrijfsleven naar materiaalstrateeg. Ik zie ook bij collega’s dat ze zich van productontwerper bewegen naar procesontwerper. Die houding draagt in mijn ogen bij aan het verduurzamen van ontwerp, productie en gebruik.”
Veranderende vraag
Zo verschoof de aanvankelijke vraag van hoe kunnen we het natuurproduct leer bewerken dat bobbeltjes, littekens en scheurtjes verdwijnen’ naar ‘hoe reduceren we 40% afval van de 30.000 huiden die dagelijks geproduceerd wordt voor A-merken zoals BMW en Audi’. De Waart: “Door je als ontwerper én als team met diverse specialisten niet alleen te focussen op een product of een probleem, maar op het gehele proces verandert de vraag en wordt de oplossing vaak duurzamer.”
Het programma Creatieve Industrie van Cultuur Eindhoven ondersteunde innovatieve initiatieven. Lasting Leather LAB maakte hiervan deel uit. Interesse in samenwerking met Material Sense LAB? Stuur ons een mail voor een kennismaking.
Comments