top of page
  • S. de Waart

OVER CIRCULAIR, DIGITAAL EN AMBACHTELIJK BOUWEN


Aryan Klein en zijn collega’s werken samen met jongeren en andere vrijwilligers aan de reconstructie van Slot Schaesberg in Landgraaf, Zuid-Limburg. Met het project willen zij iets doen aan het tekort aan ambachtslieden door te laten zien hoe leuk het is om aan cultureel erfgoed te werken. Klein: "Jonge mensen moeten de ‘ambachtelijke’ fakkel door blijven geven, maar die fakkel mag er ook best anders uitzien dan vroeger."

Jong talent helpen zich te ontwikkelen

Om de herbouw te financieren ontvangt Stichting Slot Schaesberg subsidie van onder andere de gemeente Landgraaf, provincie Limburg, IBA Parkstad en de BankGiro Loterij. Ook doen ze een beroep op fondsen, zoals stichting MPlooi, in het leven geroepen om jong talent te helpen zich te ontwikkelen, dat ruim anderhalve ton subsidie beschikbaar maakte. Klein hoopt dat ook jongeren geïnspireerd raken door het ambachtelijk werk op de bouw: "Jonge mensen moeten de ‘ambachtelijke’ fakkel door blijven geven, maar die fakkel mag er ook best anders uitzien dan vroeger."

Hij verwijst daarmee naar SlotLab, een laboratorium dat Klein’s werkwijze met de ‘oude’ ambachten als het ware een spiegel voorhoudt. SlotLab-oprichters Machiel Spaan (M3H architecten) en Simone de Waart (Material Sense) gaven vijf ontwerpers een opdracht elk een onderdeel van het slot te herontwerpen maar dan met ‘nieuwe’ ambachten, zoals 3d-printen. Ook daagden zij hen uit circulaire productietechnieken te onderzoeken. Klein noemt ze de 'Willy Wortels die dingen doen die we zelf nooit bedacht zouden hebben', zoals het maken van leien uit reststromen, of het inzetten van bacteriën afkomstig uit de slotgracht als energiebron voor verlichting. Hij maakt graag ruimte op Slot Schaesberg om volgend jaar de resultaten van SlotLab tentoon te stellen als onderdeel van de Internationale Bau Austellung (IBA) Parkstad.

Klein verwacht dat de kruisbestuiving tussen de 'oude ambachten' en de SlotLab-aanpak van belang is voor de toekomst. Hij is ervan overtuigd dat ambachten zich moeten blijven ontwikkelen. "Wat mij betreft zijn 3d-printen en CNC-frezen ook ambachten. Je ziet steeds meer voorbeelden van digitale technieken die cultureel erfgoed opnieuw tot leven kunnen wekken. Neem de monumenten in verwoeste Syrische steden; door duizenden digitale foto's ervan aan elkaar te plakken kan je een digitaal model samenstellen dat je kunt herbouwen. De kern van innoveren is dat het niet altijd meteen iets concreets op hoeft te leveren, het moet inspireren."


lees het hele artikel op NRP foto: veldbrandstenen door Zilverschoon


NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze

nieuwsbrief!

bottom of page