top of page
  • Simone de Waart

BACTERIE DIE PETFLES EET


Japanse onderzoekers hebben twee jaar terug, na wat grasduinen op een vuilnisbelt, een micro-organisme ontdekt dat het plastic PET opeet. En dat is best bijzonder, want polyethyleentereftalaat is nog maar enkele decennia terug uitgevonden. Normaal gesproken duurt het veel langer voordat bacteriën dusdanig evolueren dat ze kunnen leven van dit soort niet-natuurlijke stoffen.

De bedoeling is nu om dit beestje aan het werk te zetten in recycle-installaties.

Op dit moment wordt slechts 14 procent van het pet gerecycled. En met de huidige technologie kunnen er alleen vezels van worden gemaakt, die kunnen worden gebruikt in kleding of tapijten. Het is de bedoeling dat de gebruikte of gedumpte flesjes straks kunnen worden omgezet in nieuwe flesjes.

Wereldwijd worden er per minuut één miljoen plastic petflessen verkocht. Een groot deel belandt in de oceaan om bij te dragen aan de vorming van een enorme plastic soep. Als straks de bacteriën plastic gaan afbreken, hoeven er nooit meer nieuwe flesjes te worden gemaakt en maken we straks flesjes van flesjes.

Lees het gehele artikel van het FD hier

NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze

nieuwsbrief!

bottom of page